KÜNYE
T.C. İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi
- Karar tarihi
- 29 Eylül 2025
- Esas no
- 2024/559 Esas
- Karar no
- 2025/617 Karar
- Dava
- Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan
- Dava tarihi
- 27/09/2024
Karar Metni
914 kelime·5 dk okuma·3 bölüm
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Davacı vekilinin 27/09/2024 tarihli dava dilekçesinde özetle.
Davalı tarafça, yurtdışına çalışma amaçlı çıkan davacı için, Europa/Shengen bölgesinde geçerli, 06.12.2020 başlangıç tarihli, bir yıl süreli Yurtdışı Standart Vize Seyahat Sigortası düzenlendiğini, davacının yurtdışında... isimli Belçika Firmasında sürücü olarak taşıma yapmakta iken, 26.06.2021 tarihinde ... - ... - ... bölgesinde çıkan yangın sonucu tüm vücudunun yandığını, nakledildiği ...Bakanlığı Yanık Hastanesinde iki ay süreyle yoğun bakımda tedavi görmüş olduğunu, bu hastane tarafından kendisine 198.120.00 Euro tedavi ücreti fatura edildiğini, müvekkilinin, o dönemde aktif olan pandemi ortamında,
tekerlekli sandalye ile Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını ve tedavisine ...
Şehir Hastanesinde devam edildiğini, davacıya sigorta kapsamında herhangi bir tazminat, ödeme yapılmadığını, bu nedenlerle; davanın kabulü ile davacı müvekkilinin davalı tarafından düzenlenen Yurtdışı Standart Vize Seyahat Sigortası teminatları kapsamındaki tazminat alacaklarının bilirkişi incelemesi ile tespitini ve fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 100.000,00TL tazminatın davacıya ödenmesine karar verilerek, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekilinin 31/10/2024 tarihli cevap dilekçesinde özetle.
Sigorta sözleşmesinden kaynaklanan taleplerin 2 yılda zamanaşımına uğradığını, tazminat talebine konu hastalığının gerçekleştiği tarih olan 26.06.2021 tarihi üzerinden 2 yıldan çok uzun süre geçtiği için davacının bu dava konusu taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacı ...'ın müvekkili şirket nezdinde 06.12.2020 başlangıç ve 06.12.2021 bitiş tarihli Yurtdışı Standart Vize Seyahat Sigortası Poliçesi ile sigortalı bulunduğunu, bu sigorta sözleşmesi ile müvekkili şirketin, T.C. sınırları içerisinde ikamet eden T.C.
Vatandaşı sigortalıların poliçede belirtilen ülkelere yaptıkları seyahatleri esnasında oluşan, Seyahat Sigortası kapsamındaki giderlerini, poliçe “Özel Şartları” ve “Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartları” çerçevesinde, poliçede yazılı ödeme limiti ve oranları dahilinde temin ettiğini, davacının çalışma amaçlı yurtdışına çıktığını, yurtdışında ... simli Belçika Firmasında sürücü olarak taşıma yapmakta iken, 26.06.2021 tarihinde ...-...-... bölgesinde çıkan yangın sonucu tüm vücudunun yandığını, ...' te yanık hastanesinde 2 ay süre ile tedavi gördüğünü, bu tedavi sebebiyle hastanenin 198.120,00Euro fatura düzenlediğini,
ancak davacı-sigortalının hastane faturasındaki tutarı ödediğine dair bir makbuz, dekont dosyaya sunulmadığını, talep ettiği 198.120,00Euro tedavi giderini ödediğini ispatlayamadığını, davacının tazminat talepleri poliçesindeki "Uluslararası taşımacılık şirketlerinde şoför olarak çalışan kişilere poliçe düzenlenememektedir, bu kişilere poliçe düzenlense dahi her türlü tazminat talepleri sigorta kapsamı dışındadır" açık hükmü ve açıkladıkları diğer ret sebepleriyle reddedildiğini, davacı sigortalının tır şoförü olarak çalışırken araç içerisinde hareket halindeyken tüp patlaması sonucunda acil olarak hastaneye kaldırıldığını,
tedavisi tamamlandığında tedavi eden doktorun Türkiye'ye naklini uygun gördüğünü ve davacının yakınlarına bildirdiğini, fakat tedavi eden doktorun bu talebi davacı hasta yakınları ve davacı hasta tarafından reddedilmiş olduğunu, tedavinin ...'da devam edilmesini istediğini, davacı sigortalı için ...'da planlanan fizik tedavi ve rehabilitasyon için hasar tazminat talebinde bulunulduğunu, hasarın 26.06.2021 tarihinde meydana gelmesine rağmen ihbarın 06.08.2021 tarihinde yapılması sebebiyle müvekkiline başvurunun poliçesinde belirtilen süre içerisinde yapılmaması,
talep edilen eksik evrakların iletilmemesi sebepleriyle de talepleri poliçe kapsamı dışında bulunduğunu, müvekkili şirketin yurtdışında gerçekleşen sigorta teminatlarını karşılama kapsamında destek hizmetlerden (asistans hizmetinden) yararlandığını, müvekkilinin asistans hizmetleri sunucusuna ulaşan e-devlet hudut kayıtlarına göre sigortalının 13.01.2021 tarihinde ülkeden çıkış yaptığını, fakat ne zaman giriş yaptığının belirsiz olduğunu, bunun yanı sıra ulaşan diğer evraklarda ise sigortalının 15.05.2021 tarihinde yeniden Türkiye'den çıkış yaptığını, bu nedenlerle.
Sigortacılık Kanunu, TTK, Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartlar, Poliçe özel şartlarında düzenlenen kapsam dahilinde davacının talep ettiği tedavi giderleri istisnalardan sayıldığından teminat da bu şekilde belirlendiğinden davacı-sigortalının tüm taleplerinin reddine karar verilerek, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER
-Hekim..., Nitelikli Hesap uzmanı ... ... ve Sigortacı ... sunduğu 12/05/2025 tarihli bilirkişi kök raporu ve 20/06/2025 bilirkişi ek raporu,
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Yapılan yargılama, toplanılan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Dava, davacı ...’ın 26.06.2021 tarihinde meydana gelen kaza sonucu yaralanması sonucu yurt dışında tedavi gördüğü ... Hastanesinde tedavi gördüğü toplam 198.120,00 Euro tutarında tedavi giderinin davalı sigorta şirketi tarafından ödenmesi talebine ilişkindir.
Taraflar arasında 06.12.2020 başlangıç tarihli, bir yıl süreli olmak üzere “Yurtdışı Standart Vize Seyahat Sigortası” akdedilmiştir. Bu poliçenin 10. Sayfasında yer alan 40. Maddesinde: "..Uluslararası taşımacılık şirketlerinde şoför olarak çalışan kişilere poliçe düzenlenememektedir, bu kişilere poliçe düzenlense dahi her türlü tazminat talepleri sigorta kapsamı dışındadır” hususu belirtilmiştir.
Mahkememizce re'sen görevlendirilen Hekim..., Nitelikli Hesap uzmanı ... ... ve Sigortacı ... tarafından hazırlanan 12/05/2025 tarihli bilirkişi kök raporu ve 20/06/2025 bilirkişi ek raporunda özetle; "...davacının uğramış olduğu kazanın poliçe kapsamında olmadığı,
yapılan tedavilerin de poliçe kapsamında olmadığı ve dolayısıyla davalı/sigortacının işbu tedavi giderlerinden sorumlu olmadığı,..." yönünde kanaat bildirilmiş, işbu bilirkişi raporu dosya içeriğine toplanan delillere uygun ve karar vermeye elverişli bulunduğundan, mahkememizce verilen kararda dikkate alınmış, davacı tarafın yurtdışına çalışma amaçlı çıktığı, ... isimli Belçika Firmasında sürücü olarak taşıma yapmakta iken ilgili kazanın meydana geldiği ve poliçe genel ve özel şartları dahilinde ilgili sağlık masraflarının poliçe teminat kapsamı haricinde olduğu anlaşılmakla;
davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Katip ... · E-imzalıdır Hakim ... · E-imzalıdır
İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi, E. 2024/559, K. 2025/617, 29 Eylül 2025 tarihli karar · Kaynak: UYAP Emsal Karar Arama